Vadnyugati mesék

Csesznek kísértetei

avagy a K-19 meghódítása, vagy valami ilyesmi

(2005.03.05.)

„Történetünk vala az viharos századokbul, mikor még tatár és török illette hitetlen talpával az Bakonynak erdeit, nem kímélve sem növényt sem állat (és ez így teljesen állat), s olvassátok feleim (kik látjátok mik vogmuk) három szabadságharcos igaz történetit.”

(Tinódi Lantos Zakariás Ómagyar Mária-siralom Sebestyén H.S.C., 1576.)

S az időknek hajnalán felpattant három dalia (igazából csak kettő, mert az egyikük egy tudós asszony volt, akiről elég két dolgot tudni: először is azt, hogy a tudós asszony egy asszony, másodsorban pedig azt, hogy tudós – nem összeverendő és aki megmondja, hogy ez a Fekete Vipera melyik részében volt, az kap egy barackot a feje tetejére jutalomból) Ibrahim nevezetű harci szekerükre, s lóhalálában nekiindultak a nagy kalandnak.

Én vezetek! 🙂
Majdnem a végtelenbe, csak egy kicsit tovább.

S midőn megérkeztek vala, elborzadva látták, hogy mily magos hegynek tetején is áll a kísértet járta erőd…

Szinte hallani a vérfarkasok vonítását…

…azonban mivel tudták, hogy nem ígérhetnek mást maguknak, csak vért és verítéket, nekiálltak az saját lábukkal megtenni a végső utat, amelyre a 75 ló már nem vállalkozott. Közben meg-megálltak nézelődni is kicsit.

Ők még bizakodnak. Látszik, hogy ki nem játszott eleget szerepjátékot.

Végül felértek az várnak tövibe, s szembesülhettek azzal, hogy mily apró kis állat az ember a világmindenség eme csodájának lábainál álldogálva.

Bérci tetőn állt, mit hó lepett.

Aztán mivel nem találkoztak egyetlen útba igazítást adó rőzsehordó anyókával sem, ezért kénytelen kelletlen maguknak kellett felfedezni, s birtokba venni a várat.

Itt azért simán eltölthet pár évszázadot néhány kísértet vagy zombi.

S mivel ez a vár meglehetősen huzatos volt, különösen így télidőben, az Ibrahim-idomár dalia sietve rejtette el tar koponyáját az elemek dühe elől.

Azonban minden hiába volt, hamarosan megkezdődött hőseink Canossa-járása. Pontosabban kísértet-járása, mivel Sir helyett Sör Richárdot hamarosan csapdába ejtették, s minden bizonnyal válogatott csúfságokat míveltek vele, azonban erről szabadítása után nagyon nem akaródzott neki beszélnie… (a háttérben sikerült lencsevégre kapni egy szlovák kísértetet)

Nyisd már ki, itt jön mögöttem a gonosz entitás! Ekkora fogai vannak!
Márpedig innen nem jössz ki, ha télle’ megharapott!
Na tessék, már én is…
Gyertek már zombik, mert mindjárt bepisilek!
…szóval amikor így jött rám a zombi… azért még bírod kicsit, ugye? 🙂

Azonban az igazi borzadály még csak ezután következett, midőn a felmentősereg látta alászállani a napot az hegyek mögé.

Lassan tényleg előmásznak a zombik…

Természetesen a világhódító hírnévhez méltatlan lett volna, ha nem tűzik ki a magorok ősi zászlaját, s nem pózolnak előtte, mert az nagy királyság vala (értelemszerűen hóvakság ellen igen, atomtámadás ellen nem védő napszemüvegben).

Erőt merítünk a történelemből.
Asszem meg is van.

Mindezt követően az Úr lenézett (önmagukhoz) hű gyermekeire, majd önnön dicsőségére feljebb emelte a napot (aki nem hiszi, járjon utána), s midőn a hozzá hasonlatosnak teremtettek ismét érezték ezáltal magukon az isteni gondviselés megnyugtató simogatását, újult erővel vetették bele magukat a küzdelembe.

Még az olykor-olykor a lábuk alá ugró síkosítóval preparált jégdémonok sem tudták kedvüket szegni!

Az egyik lábam itt, ott a másik.
Az utolsó napsugarak.
Itt lakott a jegyszedő Öreg néne, akit Ricsi akkor kiabált fel, amikor már majdnem indultunk haza. Azért fizettünk, mert rendesek vagyunk.

Midőn az Úrnak segedelmével teljes egészében uralták a várat, előkerült a rőzsehordó néne is, akit Richárd lelkes kiáltozása verhetett fel, s űzött ki mézeskalács házából (majd legközelebb nem az ajtaja előtt ecseteli hangosan, hogy mekkora királyság, hogy még belépőt sem szedtek), hőseink közül feláldozta magát a Én (mert az Ego én vagyok) és bemutatta angyali áldozatát az szűzi hóban…

Hóbul az angyal. Ami lejött hozzátok.
Ezeknek aztán produkálhatja magát az ember! Később még lehet, hogy feleségül is vette. 🙂

S mert a fene nagy küzdelemben és áldozatbemutatásban erősen megéheztek, hazaindultak vala, hogy teletömjék bendőjüket a nehéz nap után. De jaj, útjukat állta még egy förtelem, egy vérgőzös leheletű Bakonyi Yetti (szigorúan két „t”-vel, egyrészt mert már múlt idő, másrészt pedig mert van az olvasók között valaki, aki tudja miért). 🙂

Hóbélabá’ a három fogú Yetti.

Persze a hazaérkezés után Richárdéknál reám támadó halállaton már meg sem lepődtem…

Állítólag embert nem eszik.

Meg azon sem, hogy volt a vacsoraasztalnál egy személy, aki mindent magának akart…

Itt minden az enyém!

És a kisebbeknek csak kolbászos szendvics jutott, paradicsom, paprika, sajt, sonka és tea éppen, hogy csak egy kevés, lajhár és málé meg egyáltalán nem.

Nekem csak ennyi jutott. Mondjuk akkor még nem sokkal nyomtam többet, mint egy… ööö… mi is?
Adod vissza a kolbászom!
És még sört se ihattam, mert vezettem… itt már ki kellett mondani, hogy a körülmények áldozata lettem. 🙂

Az elejéről asszem még kimaradt az üveghegyes rész, vagy valami ilyesmi, meg a magyarázat is a tárgyban szereplő „K19”-re, de most már ehhez túl fáradt az amúgy leginkább a tankos-romantikus filmeket kedvelő mesélő. Szerintem. 🙂

(2005)