Vadnyugati mesék

A Gorsiumi csomó

Avagy mit adtak nekünk a rómaiak?

(2022.10.22.)

Jótékonykodni jó. Eszter feleség is jó. Többnyire. 🙂 Az pedig különösen nagy szerencséje, hogy rendkívül fejlett éránkban már nem kell ügyelni sem a tinta, sem a papír fogyására, így nem kényszerülök szigorúan spórolási célzattal Széchenyi Zsigmond nyomdokaiba lépve röviden „F”-ként hivatkozni rá. Kivéve a következő két bekezdést.

Ott tartottunk, hogy F egy jótékonysági árverésen hónapokkal korábban – többek között – licitált egy zsakaranda fára, s mivel alapos nőlény, meg is szerezte. Sokan ajánlottak fel mindenfélét némi pénzmagért, mások licitálhattak rá, a bevétel pedig egy kisfiú gyógykezelésére ment. A pénz összejött, a kisfiúnak reméljük hosszú élete lesz. A fa azonban Kálozon volt, ami nincs közel Koroncóhoz, főleg nem három kisgyerekkel. Káloz mellett van viszont Tác. Ott pedig voltak rómaiak. Valamikor.

Miután egy kissé rapszodikus időjárású októberi hétvégét éppen Bakonynánán töltöttünk nagymama nézőben – ahonnan ugyan még mindig nem volt olyan közel a hely, de már feltételeztük, hogy a gyerekek kibírják folyamatos, idegőrlő nyafogás nélkül az utazást –, egy fél napot beáldoztunk a fára és a mai Tác határában lévő ókori Gorsiumra. F már járt ott valamikor régen – akkoriban még nem úgy nézett ki, mint most –, így megpróbálta felhívni a figyelmemet, hogy ne pár picike sziklára, egy rozsdás bökőre és néhány cserépdarabra számítsak, de még ez sem tudatosította bennem, hogy mi vár majd ott…

Az általam fölényesen egyórásra tervezett út persze inkább másfél lett, de nagyjából így is odaértünk a tervezett 11:00 órára, mivel a tér-idő hajlításában tudományos körileg elég jók vagyunk. Inkább az utóbbiban. A másfél éves Fanni jórészt végig aludta az utat, a tízéves Bálint és a nyolcéves Anna pedig némi barkóba és egyéb szórakoztatás mellett szintén tűrhetően viselkedett.

A kedves kálozi hölgy a licit lezárulta után is lelkiismeretesen gondozta a kis fácskánkat (Eszter felkészítette rá, hogy esetleg el sem megyünk érte, de azért pár hónap alatt összehoztuk), ami köszöni szépen, túlélte a csomagtartóban utazást vissza a nagymamához és haza is. Bálint szobájába került, ahol azóta állatkerti hüllőház szagot párologtat. A fiam régóta szeretett volna egy leguánt, és így már majdnem olyan, mintha kapott volna. 🙂 Ha kicsit még erősödik, majd kikerül a ház elé a szabadba, hogy az egész utcának jó legyen és felkészítse a környékünkön rendszeresen szemetet tüzelőket a klímaváltozás mellékhatásaira.

A pár kilométerre visszafele fekvő Tácon egy véletlenül szombaton dél körül is nyitva tartó kisboltban sikerült vásárolni némi szikkadt pékárut, ezért a gyerekek sem haltak éhen. Szimpatikus vendéglőt nem láttunk, de egyébként is kínos lett volna nem farkaséhesen hazamenni a délelőttöt a konyhában töltő, harcias attitűddel bíró nagymamához.

Tácon nem okozott komolyabb problémát megtalálni a kitáblázott Gorsiumot sem, ahol már a jól kiépített parkoló jelezte, hogy ez nem valami hitványság lesz, s a múzeum épülete sem tűnt kicsinek. Azt érdemes tudni, hogy Gorsium az egykori Pannonia provincia egyik legnagyobb városa – egy időben székhelye – volt, ahol több római császár is megfordult az idők során. Kezdetben a ma Sárvíznek nevezett folyócska révjénél épült egy római katonai tábor, majd ebből nőtt ki lassan egy egész város, amelynek ma is még csak egy viszonylag kis része van feltárva, de ez a kis rész is elég nagy ahhoz, hogy egy teljes napot el lehessen bóklászni benne.

Ha valaki lelkiismeretesen végig járja az egészet, elolvas és megtapogat mindent (amit csak lehet), időnként leül egy-egy történelmi kőre, elképzelve a közel kétezer évvel ezelőtti életet, nyugodtan készüljön szendvicsekkel és innivalóval. Már csak azért is, mert ugyan még ókori színház és füvészkert is akad, büfé azonban nincs.

A város fénykorában (II. század) nagyjából 4 hektáron terült el, és a településről a középkor különböző – időnként az ókorénál is mozgalmasabb – szakaszaiban elhordott kövekből épültek a környező falvak, illetve a nagyjából 10 kilométerre található Székesfehérvár korai épületei. Ez azért is eléggé valószínű, mivel találtak a fehérvári falakban innen származó faragványokat. Egy részüket visszahozták és kiállították a múzeumban. Jutott is, maradt is, volt elég.

A családi belépő történetünk idején 2.500.-HUF, de a többi jegy ára sem vészes. A múzeum honlapján nyomon követhető az esetleges inflációs hatás, illetve a nyitvatartási idő.

A sok üléstől megcsömörlött örökmozgó kölykök – élükön Bálinttal – haladéktalanul megkezdték a felfedezést, még Fanni is lelkesen lépkedte végig a teljes útvonalat. Csupán azért kellett időnként felvenni, mert az épületek között leselkedett rá néhány alattomos csapda (a padlófűtésnek, a vízvezetéknek és a csatornáknak hely kellett, és a régiek hiába tudtak építkezni, mára eléggé megszaporodtak a tátongó lyukak).

Sajnos nem fényképeztük le, de a múzeum alagsorában – a romok felé menet az ablakon betekintve – Han-kori kínai turisták itt hagyott emléktárgyai szolgáltattak bizonyságot arra, hogy az ókori birodalmak korántsem voltak annyira elszigeteltek, mint azt sokan képzelik.

Na jó, orrot mi csináltunk neki, de azért boszorkány 🙂 – a turistás sztorit helyben találtuk ki, de főként kereskedelmi kapcsolatokra a két birodalom között azért elég sok közvetett és néhány közvetlen bizonyíték is utal.

A fenti problémán egyébként a hazai történelemoktatás sem nagyon segít, mert tanít ugyan különböző időszakokat és országokat, de nagyon keveset foglalkozik a területi, népességi, gazdasági, vagy akár időjárás-változásból adódó összefüggések boncolgatásával, hogy mi, miért történik, s bizonyos események milyen történelmi szükségszerűséghez vezetnek. Pedig ugye már a rómaiak is vallották, hogy a történelem az élet tanítómestere („historia est magistra vitae”). Ehhez azonban ismerni kell. És még szavazni is segít…

Irány a romok!
A régi rév. Ma már több száz méterrel arrébb van a folyómeder.
Anya, szomjas vagyok! Három perce indultunk…
Szépen megtervezett utcák és házak. Mert „csak a rómaiak tudnak rendet tartani ebben a kuplerájban„. 🙂
A környezet is teljesen rendben volt, bár régen lehet, hogy nem pont itt terült el a Puncius Quimbus park.
Kellemes oszlopos városi utca, a két oldalán kőházakkal. Ezekből nagyjából ennyi maradt. Vagyis néhol ennyi sem, de egy szintre hozták a romokat, mert így jobban néz ki.
Azért végigsétáltam volna fénykorában a Bigdickus Maximus sugárúton, akkoriban lényegesen vidámabb hely lehetett. Persze nem barbár hadifogolyként vagy rabszolgaként.
Valahol itt volt Fortissima Fingus nappalija.
Ez pedig Fikusz Kukisz fogadóterme.
Bálint áhítattal tekinti meg a helyet, ahol a földle dobták le a pimasz foglyokat. De nagyon dulván.
Eszter behatóan tanulmányozza a belépőhöz kapott térképet. Akkor most kinn az agnus, vagy benn az lupus?
Kőbe vésett római.
Nem volt ez olyan nagyon kicsi hely.
Itt is lehetett bulizni annak idején. A fal mellett hevertek az „A” csapat tagjai bort kortyolgatva (kakaót akkor még csak a nazcák fogyasztottak egy fél világgal arrébb), míg a „B” csapat lenge öltözékben szórakoztatta őket.
Fanni is alaposan megnézte a köveket.
Apa, fogd már meg a kezem, még csak másfél éves vagyok! Nagy lépés ez egy ilyen kis embernek…
Kis segítséggel azért megoldotta.
Felettünk a többiek nyomultak libasorban, mint az indiánok.
Aha, itt mentek fel.
Mi pedig itt fogunk.
Lépcsőben már elég jó. Legalábbis felfele.
Előkerültek a cserepek is.
Volt itt mindenféle használati tárgy.
Anna kipróbálta a kézi malmot. Mivel a kávédarálót még nem találták fel, és molnárra sem mindenkinek tellett, a megoldást a kézi őrlő jelentette. Azért egy rendes kenyérsütéshez való lisztet kemény meló volt elkészíteni.
Al Bundy felesége nyilván rómaiak leszármazottja, pont ugyanígy tudott heverni ő is kanapén, mint a rómaiak a szemléltető ábrán. Csak akkor még nem a TV-t bámulták, hanem a rabszolgalányok fenekét. Vagy a rabszolgafiúkét. Mert a világ akkoriban sem volt más. Vagy pont de. Mindegy, bonyolult. 🙂
A város egy része így nézett ki hajdanán.
Római katona páncélzata. A szögletes pajzsot a legionáriusok használták, az oválisokat pedig a kisebb harcértékű nem latin segédcsapatok (akkori elnevezéssel auxilia – a szó segítséget jelent magyarul, szóval akkoriban a krumplileves még tényleg krumplileves volt), akik 25 év szolgálatért – és fele zsoldért – cserébe római állampolgárságot kaptak. Ami jó ideig elég menőnek számított.
Ez a rész még nincs feljavítva.
Visszatekintettünk lepkenézés előtt.
Fannival kicsit lemaradtunk a többiektől (jobb is, mert ők falat másztak), hiszen a köveknél volt érdekesebb látnivaló is a kicsik számára. Például egy lepke.
Vagy egy másik lepke. A sárga virágokat eléggé bírták.
Na, nyomás anya és a tesók után, akik annak a falnak tetejére mentek fel egy jó meredek és hosszú kőlépcsőn, belülről.
A fák nagy része még október végén sem nagyon akarta tudomásul venni, hogy már ősz van.
Romok a zöldben. Jobb, mint a homok a szélben.
Ez már az egykori városfal egy részének másik oldala. Itt színházi előadások voltak. Akkoriban – görög mintára – még férfiak játszottak minden szerepet.
Anna nem bírta ki és kicsit feljebb mászott. Az aktuális látogatók jó része egyébként itt pihent éppen kicsit arrébb, de nem akartuk fényképezgetni őket.
A fáradhatatlan Fanni tovább tört előre.
Eszter felfedezte a füvészkertet (Herbarium), a káptalanfejű Bálint pedig megállapította, hogy az itt található növények jó része otthon is előfordul a kertben.
Ilyenek tényleg vannak otthon is. És majdnem mindből lehet iható teát főzni. 🙂
Fannit nem zavarták össze a kereszteződések. A fákat sem, mert erre már tudták, hogy ősz van és ideje színes, enyhén korhadásszagú avart csinálni maguk alá.
A térkép szerint valahol arra lesznek még mindenféle küvecsek is.
Közben belebotlottunk egy római kori temetőbe. Akkoriban sem volt mindenki hegylakó.
Békét sugárzó Lóbelt Ledfold park. Már csak emiatt is érdemes sétálni itt egyet.
Megtaláltuk a régi oszlopokból, szobrokból, emléktáblákból és miegymásból álló kiállítást is.
Ez volt a fejnélküli nemlovas.
A kopott feliratú latinom már nem a régi. A nem kopottat jól olvasom, bár többnyire azt sem értem. 🙂
Vissza a sárga(levelű) úton.
Az egy és a kétezer év.
Római császárok. Vagy legalábbis egy részük.
Arcnélküli rómaiak osztozkodnak egy tál gyümölcsön. Néhányan egymásra mutogatnak közben, mert szerintük a férfiaknak is joguk van szülni, ha akarnak. 🙂

Nagyjából két óra alatt végigrohantuk az egész kiállítási területet, de ez jórészt tényleg loholás volt, ennél több időt érdemes rászánni a látogatásra.

Hazafele Fanni sokáig nem nagyon akart elaludni, pedig biztosan elfáradt. Végül legyőzték az álommanók. Anna szokás szerint rendkívüli módon unatkozott (erre minden körülmények között képes és nem átall fél percenként hangot adni neki), de szerencsére Bálint belelapozott a fejében tárolt könyvekbe és szó szerint elmondott neki néhány történetet. A szorzótáblát tudná így… mindenesetre hathatós közreműködésével viszonylag kevés nyafogással sikerült visszaérni Bakonynánára.

És még az ebéd is jó volt. 🙂

(2022)