Resztóránt

Majonézt vagy majonéZET?

avagy fundamentalista fogalmazvány arról, hogy majonézt, vagy majonéZET

Nos, ha a dolgot kétoldali megközelítés módszerével próbáljuk meghatározni, akkor a deviancia kvalifikációs approximációs indifferens attrocitív kisebbségi komplexushoz hasonló szecessziós számolási hibákból kifolyólag nem fogjuk megtudni az igazságot. De viszont! Ha a dolgot, vagyis a Földet rengető kérdést hátulról próbáljuk lerohanni és elejteni, akkor rövid rugdosás után elárulja nekünk, hogy a helyes formula a MAJONÉZET (!!!).

Ám! Ha nem kívánunk ilyen drasztikus módszerhez folyamodni, akkor a szenzációs magyar nyelv útvesztőiben is rábukkanhatunk a megoldásra. Még pedig! Úgy is vehetjük, hogy a „Z” betű zöngéses mássalhangzó, az „E” betű pedig nem zöngéses, ráadásul nem is mássalhangzó, így még félvak kirgiz hegyipásztor számára is világossá válik, hogy a „majonézt” formula hibás vagyon, mivelhogy zöngéstelen nemismássalhangzót nem követhet két mássalhangzó (pl.: kukoricapehely, botsáska, AIDS, tengerikígyó), hiszen az teljesen ellentmond minden létező és nemlétező (de azért valós) szabályzatnak, miáltal ismételten leszögezhetjük, hogy csakis a „majonézet” alak lehet elég progresszív mása az ómagyar nyelvben is meglelhető disztributív eljárással kivont kukoricatuskókkal vegyített szókincsnek. De vajon! Ha ez még nem győzött meg senkit, akkor is maradt még a tarsolyomban néhány megtámadhatatlan érvelés, melyekkel most minden kétséget kizárólag be fogom bizonyítani, hogy a „majonézt” nem úgy kell mondani, hogy „majonézt”, hanem úgy, hogy „majonézet”:

1. Julius Ceasar „majonézt” evett. Másnap le is szúrta te is fiam Brutus.

2. Samu, az elő-ősember még nem tudta, hogy mi az a „majonézt”, így ő nem lehet tanú.

3. Michael Douglas az Elemi ösztönben „majonézet” használt síkosítókrémnek kamatyolás közben. A film világsiker lett!

4. A terminátor olaj helyett „majonézet” használt. Mégis meghótt. (a kivétel erősíti a szabályt)

5. Én minden nap „majonézet” eszek, ami biztosítja számomra a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, miáltal a hajam selymesebb és lágyabb lett, a farkam pedig keményebb. Egyél te is majonézet!

6. Ma-Jo-Néz, a majonéz feltalálója a Szemüveges süket nindzsa című gasztronómiai kérdésekkel is foglalkozó 6000 oldalas művében majonézet ír („**************zet”). ő pedig csak tudja!

7. MAJONÉZET AKAROK! – ordította Napóleon a nászéjszakája után (érthető, egy olyan kis embernek ugye rengeteg feloldandó gátlása lehetett).

8. Antonov Pavlovics Pjotr Akakijevics Bajakovszkíj Alexejevics!

9. Az ALIEN 3-ban az alien elpusztítására nem forró ólmot használtak fel, hanem (figyelem, a helyes fordítás következik!) majonézet. Az eredeti angol változatban jól megfigyelhető e ragozás.

10. HIGGY NEKEM! MAJONÉZET, MAJONÉZET, MAJONÉZET!!!

11. A történelem feljegyezte, hogy 1848-ban az emberek az utcákra tódultak egész Európában: „Szabadságot a szexben és majonézet!” – ezt skandálták, bizony. És még a nagy Petőfi is megírta egyik korai zöngéjében:

„Szabadság, szerelem, majonéz,

E kettő kell nekem…”

Ebből is világosan látszik, hogy koszorús költőnk számolni ugyan nem tudott, viszont a majonézet azt szerette.

12. A francba. Elvesztettem az utolsó érvemet, pedig az előbb még megvolt! Itt kell lennie valahol… Meg kell keresnem! De addig mondjátok nyugodtan azt, hogy MAJONÉZET!!!

Készült az MZK (Majonézet Zabálók Klubja) megbízásából, az Úr segedelmével 1993-ban. Célunk a jövő, s, hogy ott is majonézet ehessünk! Csatlakozz érdekszövetségünkhöz! A tagdíj csak félmilló/év (dollárban)! Ez ami érdekünk…