Resztóránt

Trágár szavaknak szótrágya

avagy régi szavak legújabb kori értelmező szótára

[CENZÚRA NÉLKÜL]

PICSA – a szó eredetét a kutatók egészen Huan-ti Piig, a pi feltalálójáig vezetik vissza, akinek volt egy Csa nevű kutyája. Pi úr tehát feltalálta a „pi”-t, és egy garden paty keretében éppen bejelenteni kívánta legújabb találmánya nevét, amikor is észrevette, hogy játékos kedvű ebe éppen levizeli Kurvinyek lengyel konzul cipőjét: – Tehát a találmányom neve PI…CSA!

PINAVADÁSZ – a pinavadászat ősi egyiptomi mesterség. Az első hivatalosan is jegyzett művelője I. Ramszesz fáraó, aki lefektette a máig népszerű sportág alapszabályait is (pl. lásd meg, dumáld meg, dugd meg – avagy a híres MEGszabályokat).

FASZFEJ – a régi Atlantiszon fejlődött ki egy furcsa faj, akiket különös, makkhoz hasonlatos fejtetejük miatt egyszerűen faszfejként emlegettek az atlantiszi kultúrában. Egyes leszármazottjaik máig köztünk élnek…

FASZKALAP – a tudósok között vérre menő parázs vita alakult ki a szó eredetével kapcsolatban. Egy részük egészen a faszfejekig, egy régi atlantiszi faj fejfedőiig vezetik vissza, a visszafogottabb ellenzék azonban szkeptikus ezzel kapcsolatban, és állításuk szerint Dr. Farbatosz, a század elején élt neves görög szexológus próbálta ezzel a fantázianévvel népszerűsíteni saját találmányát, a gumióvszert.

PARASZT – a történelem folyamán kialakult, s máig széles körökben elterjedt állapota a létnek, amely abban nyilvánul meg, hogy bagót rág, nem fürdik (már visszaszorulóban van szerencsére), bunkó, és életelve: „Minek veszekedni, ha verekedni is kehet?”. Figyelem! Nem összetévesztendő a földművelővel! Az még hagymát is zabál… Egyébként az irodalomban is élő kifejezésről van szó:

„Hé PARASZT, melyik út megyen itt Budára?”

MEGMURDEL – az imént említett népcsoport által alkotott szó. Ugyanis az egyik atyafi az X-akták 23. része után rádöbbent, hogy Mulder (vagyis ahogy ő ejtette Murdel – ugyanis ennek volt számára némi értelme) ügynök egészen biztosan skót, akárcsak a Skála ügynök. Akkor pediglen kijár nekik a szokásos skót előnév is, amitől skót egy skót. Így lett McMurdel, de ennek megint csak nem volt értelme, így alakult ki a Megmurdel.

PEDOFIL – őszintén szólva bajban vagyok. Mindössze egyetlen nyomot találtam a Móricka nevű szépirodalmi folyóiratban. Ott Pedofil a macska 3-4 éves kislányokat izélgetett, de, hogy mit jelenthet ez a szó, azt nem tudom…

TIRPÁK – nyelvtani tévedés folytán létrejött szó. Élt ugyanis egykoron Észak-Amerika prérijein egy bölényekre vadászó indián törzs, a tirpa. Muffaló „csak a halott indián a jó indián” Bill egyik gáláns kalandja során elcsábította a tirpa törzs szent némberét, Szopókát, aminek utána az egész törzs által üldözötten megtért Salt Lake Citybe, ezt üvöltözte: „Jönnek a tirpák!”. Az itt időző Dr. Kiss Nagy Doktor nyelvészprofesszor az első áldozatok között volt, a szörnyű tévedés így került át a közhasználatba.

BAROM – a ravasz ómagyar nyelvújítók által alkotott szó, amely a „bal karom” kifejezést volt hivatott lerövidíteni a „barom” formula használatával. Sajnos ma már kevéssé ismert eredeti jelentése, és sokan félremagyarázzák.

VADBAROM – az ómagyarok idejében még sokkal több betegség forgott a közhasználatban, mint manapság, így olyanok is, amelyek roppant veszedelmesek voltak és csak a bal kart fertőzték meg (pl. baromállat, rohadtbarom, tetves barom, stb.), így az előbbi rövidítést felhasználva keletkeztek eme szavak.

LÖKÖTT – lakat kissé múlt időben, kissé szegediesen ejtve.

BUZI – kisközség az Alföldön. Hírnevét nagy tudású, világlátott lakosának köszönheti, Meleg Janinak (más néven Buzeráns, de a Buzernyák forma is elterjedt), akit a legelső magyar homokosként tartanak számon. Tanainak számos követője akadt, s akad a mai napig is. Nem hiszed, szépfiú?

TÖKETLEN ÁLLAT – mutáns élőlény, vagyis nőnemű egyed.

SEGGFEJ – univerzális ember, a buzik (lásd feljebb) kedvence.

KÚRÁS – a középkori kurátorok közkedvelt tevékenysége, amely az idők során számos új nevet kapott (pl. prütykölés, figurázás – nem furulyázás, az egészen más! -, svédtornázás, kupakolás, nyársbahúzás, stb.). Tulajdonképpen magát a baszást jelenti.

NYALD KI A SEGGEM – egészen a múlt század végéig közkedvelt társasjáték, amelynek a WC-papír megjelenése vetett véget.

FOSTÖMLŐ – pirmitív, csak vegetatív funkciókat ellátó agyú emberek egyöntetű megnevezése, amely a legendák szerint magától a nagy Lenintől származik. Ő nevezte így Sztálint a híres húsvéti cikkében (vagy megint összekevertem a történelmet?).

NYALJ BE A CSONTOSBA – eme sírfelirat Nostradamus fejfáját díszítette egészen a XVIII. század végéig, amikor is Napóleon egyik katonája eleget tett a kérésnek. Másnap meg is erőszakolták a feltámadt hugenották, mint állat! Akkoriban kezdtek hitelt adni a „Nostradamus itt járt a jövő héten” feliratnak is.

NYELJÉL FASZT – ez egy nagyon kellemes felszólítás, de szigorúan bizalmas jellegű, ezért fontos, hogy valaki tartsa a száját…

SZOPIK MINT A TORKOSBOCI – Abdul Nahab Navarah bácsi, a közismert kirgiz hegyipásztor, elismert jaktenyésztő tekintély borjairól elhíresült mondás. A rossznyelvek szerint maga I. Szulejmán török szultán is rendelt tőle, pedig neki aztán nem lehetett panasza a háremhölgyeire. Tudhattak valamit!

OLYAN VAGY, MINT A HIMBÁLÓDZÓ – elkorcsosult hasonlat, amely az ACTION együttes „Olyan vagy, mint a faszom” című világhírű számából származik. Nem csak faszfejekkel kapcsolatban (lásd a faszfej címszó alatt) használatos.

SZAREVŐ – vikingek által terjesztett tevékenység (közismert még a szarrágó kifejezés is). Ősi római szokást kívántak ezzel feleleveníteni, miszerint a vesztesek városait lerombolják, és felhintik sóval. A vikingek pénzügyi szakemberei azonban felmérték ennek gazdasági gyengéit, ezért úgy határoztak, hogy inkább saját külön bejáratú ürüléküket etetik meg a leigázottakkal, akik így a csatornázás gondjait is semlegesítették.

CUKROS BÁCSI – gyereknevelő foglakozás, és kevésbé alapanyag-igényes, mint például a terminátor-készítés, mivel mindössze egy csomag frutti, és máris lehet baszni. Legismertebb művelője Gedeon bácsi volt, aki sokáig sikeresen a nők bálványának álcázta magát, de én most jól kibeszéltem!

(SZIF hallgatók – egykori PÁGISZ-os osztálytársak – felkérésére, 1996-ban)